Jídlo ve výuce italštiny

Jídlo je skvělý námět ke konverzaci! U studentů italštiny je navíc italská kuchyně často jedním z důvodů, proč se tento jazyk vůbec učí. Využijte toho! Popisujte jídlo, přiřazujte ho k regionům, odkud pochází!

V prvních hodinách italštiny může pro začátečníka jídlo skvělým způsobem, jak se naučit pravidla italské výslovnosti. Kdo by nevěděl, jak se čte pizza? A hned tedy víme, že dvě Z se čtou jako C, což si připomeneme hned s dalším známým slovem mozzarella. Na často diskutovaném slově gnocchi si osvětlíte, jak že je to tedy správně, a získáte hned dvě další pravidla (výslovnost GN a výslovnost CHI). Labužníci také vědí, jak se vyslovuje prosciutto, takže už vlastně umí pravidlo, jak vyslovit SCIU. Kromě zjednodušení osvojování pravidel výslovnosti pak studentům dodáte pocit, že už toho vlastně dost umí – a dáte jim odvahu do dalšího studia. 

Dalším báječným způsobem studia jazyka jsou recepty, kde se skvěle procvičí instrukce a tím pádem rozkazovací způsob (který je, nutno říci, v italštině poněkud záludný). V dnešní době má mnoho kuchařů videa na YouTube, takže na receptech můžete skvěle potrénovat i poslech. A za domácí úkol mohou studenti něco upéct nebo uvařit. 

V Itálii je kuchyně velmi regionální, přeci jen to sjednocení vlastně stále probíhá. A tak se studenti mohou učit italské regiony a města opět za pomoci jídla. Mají rádi mortadellu? Povídejte si o Boloni. Pesto? To vás zavede do Janova. A cannoli pak mohou být odrazovým můstkem pro povídání o Sicílii. No a možná také dojde na to, že žádné milánské špagety neexistují (ale naopak risotto alla milanese se šafránem).